Sanningen och myten kring rosorna ;)

Postat den april 14, 2015
 Självklart sneglar vi i kollegors butiker om vi är på resande fot.
Man kikar hur de har det, tips tricks och idéer.
Och något jag tänkt på är att både i (vissa) andra butiker
och exempelvis ibland när det kommer begravningsbinderier från andra orter,
är att en del florister/butiker plockar inte de yttersta kronbladen på rosorna.
 
Vi plockar alltid våra blad för att
1.Oftast kan de fått fula stötmärken under transporten 
2. De yttersta bladen har oftast ”missfärgningar” och mörka eller gröna kanter
vilket kan leda till att kunder tror att det är en gammal ros fast den är helt ”färsk”.
 
Detta kan i bland leda till jobbiga situationer om vi t ex inte hunnit 
tagit bort alla taggar, ”bladat av” dem,
( tar bort alla gröna blad som hamnar under vattnet,
de bildar  bakterier och leder  till sämre hållbarhet)
och så till sist tagit bort de  fula kronbladen,
utan måste göra det framför kund.
( sker vissa stressiga dagar)
Kan kunden förskräckt fråga varför vi plockar kronbladen?
Men nu vet ni varför 🙂
 
 
Vi brukar få frågan om vi inte har kortare och billigare rosor?
Och svaret är oftast nej.
Vi köper oftast inte in billigare rosor då kvalitén på dem
är sämre,  stjälken är oftast smal och krokig.
 
Där av är det inte alltid det stämmer med ju grövre stjälk desto
bättre ros, den gyllne medelvägen LAGOM är som oftast bäst 🙂
 I bland får vi in rosor med stjälkar tjocka som ”träd”
 
 
 
 
 
Många är ”rädda” för rosor,
de tycker att de inte håller och ”nickar” direkt.
Vi försöker underlätta så gott det går för bättre hållbarhet.
Men något ni kan tänka på är att:
 
 
Rosor har relativt hårda stjälkar, 
då vill de ha ett ”långt” diagonalt snitt
och ganska varmt vatten
(Ju hårdare stjälk desto varmare vatten)
 
Vi skickar oftast iväg buketterna 
nysnittade och med blött papper,
då behöver de inte snittas om,
men ta inte bort pappret innan vasen med vatten
är på plats, stjälkarna torkar på bara någon minut
och genast försämras hållbarheten för blomman 
då den inte kan försörja sig med syret 
vatten ordentligt
om ”porerna” torkat igen.
 
Se till att vasen är ren diskad när du fyller på
nytt fräscht vatten, häll i näringen som 
skickas med, dela upp innehållet så det 
räcker en gång till.
Den är dubbelverkande 
och är både näring och tar bort bakterier.
Fyll ej upp vatten över bindstället,
då kommer antagligen blad i vattnet
och det är alltså inte bra.
Om det händer plocka då bort de bladen.
 
När buketten stått i några dagar är det bra
om de får nya snittytor,
diagonalt snitt, 
använd vass kniv 
det går att använda samma snittyta som innan 
bara man tar bort det översta lagret eller
den bit som börjat se dålig ut
passa på att byt vatten,
häll i resten av näringen som du sparat.
 
OM rosen”nickar” direkt, 
ge den ett nytt snitt direkt, 
linda in den hårt i t ex tidningspapper
och sätt den i extra varmt vatten.
När den nickar är det ett tecken på att den 
inte drar upp syre ordentligt.
 
Lycka Till!
Och jag hoppas jag fått er som ”ratat” rosen 
att ge den en ny chans 🙂
 
 
 
 

Lämna en kommentar


Blommor i glädje och sorg, till vardag och fest

Ring 0580 101 34 eller titta in i vår butik i Kopparberg, på Bergmästaregatan 6.

Blomsterbud och Blommogram

Vi levererar blommor till dit du vill i Kopparberg med omnejd, ring och beställ på 0580 101 34.

Solrosen på facebook